Prețuri
„De ce costă atât porcușorii!?”
Am primit de multe ori, eu sau crescătorii prieteni, această întrebare.
Când ne uităm la prețul unui porcușor, trebuie să ne uităm mai întâi la ce cheltuieli trebuie să aibă un crescător până când ajunge în punctul de a avea pui disponibili:
- Cuști. Cumpărate, făcute de mână sau făcute la comandă, cuștile dintr-o crescătorie trebuie să fie încăpătoare. Porcușorii din crescătorii locuiesc în cuști adecvate, în care au loc de mișcare și în care se pot manifesta într-un mod natural. Porcușorii NU locuiesc în baterii, astfel că cuștile inițiale costă mult și ocupă mult spațiu.
- Porcușorii. În crescătorie nu se află orice fel de porcușori – fiecare crescător încearcă să aducă în crescătorie cele mai bune animale, care de multe ori au prețuri mai mari decât porcușorii de companie. Aceștia sunt aduși din diverse țări din Europa. Atunci când porcușorul adus este campion sau din părinți campioni, prețul lor, de asemenea, crește. La prețul porcușorilor se adaugă și prețurile pentru transportul lor.
De asemenea, un crescător nu importă porcușori doar odată în viață. Măcar odată la câțiva ani, crescătorul trebuie să aducă exemplare noi în crescătorie. - Așternut. Porcușorii de guineea sunt animale murdare, care au nevoie mereu de curățenie 🙂 Porcușorii mei trăiesc pe saltele din fleece și litiere cu talaș sau doar pe talaș. La talaș, costurile lunare poate sunt evidente, dar la păturile fleece, pe lângă costul inițial de achiziție al păturilor, se adaugă și spălarea săptămânală a acestora.
- Mâncare. Porcușorii din crescătorie au parte de cea mai bună mâncare – atât fânul, cât și legumele și boabele. Comparativ cu porcușorii de companie, cei din crescătorie au nevoie de mai multe tipuri de boabe, pentru nevoile diferite ale femelelor gestante/care alăptează. Prin oferirea mâncării de calitate, puii vor avea parte de cel mai bun start în viață și adulții vor fi sănătoși și în putere cât mai mult timp.
De asemenea, crescătoria nu este fermă de pui. Femelele sunt pensionate la 3-4 ani, iar în această perioadă au parte de pauze între nașteri; nu au pui pe bandă rulantă. Dacă o femelă are o problemă de sănătate va fi, bineînțeles, pensionată mai devreme. Unele femele vor fi oferite spre adopție după ce sunt pensionate, dar majoritatea au un loc până la bătrânețe (iar porcușorii pot trăi 7-8 ani) în casa crescătorului.
Dacă în continuare prețurile vi se par prea mari și nu vă puteți permite doi porcușori de la crescător, aș recomanda să reconsiderați achiziționarea acestei specii, indiferent de unde vor veni porcușorii. Pe lângă prețul inițial de achiziție al porcușorilor (și a cuștii și accesoriilor) și cheltuielile lunare prevăzute, posesorii de porcușori de guineea au toate șansele să se întălnească și cu costuri veterinare. O vizită la veterinar de urgență, ce conține analize de sânge, radiorgafii și tratament depășește fără prea mare greutate prețul de achiziție al porcușorului. Orice stăpân trebuie să aibă la îndemână oricând un buget separat pentru costuri veterinare de urgență.